walaupun selalu gak mengorder PAPRIK kat kedai2 makan..tapi resipi mak la yang terbaik punyo..simple je cara mak..
1. tumbuk bawang putih (seulas dua) & cili padi (3-4 biji); tak yah lumat2 sangat, ala2 tumbuk manja gitu.
2. tumiskan bahan yang ditumbuk (minyak sikit je), pastu masukkan terus ayam/ daging yang telah dipotong kecil2.
3. boleh la masukkan gak sayur2 (carrot/ baby corn), siram kicap, sos tiram, & air (agak2 je la).
4. dah tu, masukkan sayur2 yang agak lembut (kubis/ brokoli/ kubis bunga).
5. bancuh tepung jagung (sesudu kecil) dan siram dalam kuali>>tuk pekatkan kuah, kalau nak lebih pekat lebihkan sikit tepung jagung tu.
6. kalau rasa dah ummphh!! boleh la dihidangkan dengan nasi panas...
nyum..nyum..
No comments:
Post a Comment