Friday, June 3, 2011

PAPRIK campak2~ resipi mak

walaupun selalu gak mengorder PAPRIK kat kedai2 makan..tapi resipi mak la yang terbaik punyo..simple je cara mak..

1. tumbuk bawang putih (seulas dua) & cili padi (3-4 biji); tak yah lumat2 sangat, ala2 tumbuk manja gitu.

2. tumiskan bahan yang ditumbuk (minyak sikit je), pastu masukkan terus ayam/ daging yang telah dipotong kecil2.

3. boleh la masukkan gak sayur2 (carrot/ baby corn), siram kicap, sos tiram, & air (agak2 je la).

4. dah tu, masukkan sayur2 yang agak lembut (kubis/ brokoli/ kubis bunga).

5. bancuh tepung jagung (sesudu kecil) dan siram dalam kuali>>tuk pekatkan kuah, kalau nak lebih pekat lebihkan sikit tepung jagung tu.

6. kalau rasa dah ummphh!! boleh la dihidangkan dengan nasi panas...

nyum..nyum..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...